Sposób przygotowania:
Rogaliki cebulowe
1. Przygotować ciasto: Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżką mąki pszennej i łyżką mąki żytniej, a następnie rozpuścić w ok. 100 ml letniej wody. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 20 minut) - rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Resztę mąki pszennej i żytniej przesiać przez sito do miski, dodać sól, wymieszać. W suchych składnikach zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże i łyżkę oleju. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (jeżeli jest za suche, dodać więcej letniego płynu, a jeżeli zbyt wilgotne, nieco mąki). Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i przykryć czystą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (ok. 30-40 minut). 2. Przygotować farsz: Cebule obrać i pokroić w cienkie piórka. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, lekko posolić i szklić ok. 4-5 minut. Następnie dodać tymianek oraz masło, podlać niewielką ilością wody (ok. 1-2 łyżki wody) i dusić do miękkości, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, ostudzić. Wystudzony farsz cebulowy połączyć ze startym serem (oscypkiem lub wędzonym). 3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 2 części. Z każdej części uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, a następnie rozwałkować na okrągły placek na podsypaną mąką blacie. Każdy placek podzielić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie rozsmarować ok. 1-2 łyżeczki farszu i zwijać zgrabne rogaliki. Uformowane rogaliki układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wierzchy rogalików posmarować mlekiem. Blachę w rogalikami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piec ok. 25 minut na złoty kolor.
Magdalenaa
misia5