Sposób przygotowania:
wytrawne rogaliki drożdżowe
1. Ciasto: drożdże utrzeć z cukrem, dodać rozbełtane jajko, śmietanę, następnie margarynę i mąkę; wstawić do lodówki na 0,5 godz. 2. Przygotować farsz: kiełbasę pokroić w kostkę, usmażyć na patelni, dodać sos boloński doprawić (można dodać kukurydzę z puszki). 3. Ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować każdą i podzielić na 8 małych trójkątów (okrągły placek przeciąć na krzyż i każdy z trójkątów jeszcze na pół) 4. Na każdej podstawie trójkąta ułożyć 0,5 łyżeczki farszu, posypać startym serem i zawinąć jak roladkę. Uformować rogalik. 5. Piec partiami około 15-20 minut w temperaturze 160 stopni. Z podanej porcji wychodzi 48 rogalików.
marietta