Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z dżemem truskawkowym
Przygotowujemy ciasto: 1. Margarynę rozpuszczamy (nie zagotowujemy) i przestudzamy, by byla letnia. 2. Mleko podgrzewamy, wkruszamy do niego drożdże i dodajemy cukier, mieszamy i czekamy aż zacznie rosnąć. 3. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozbite jajko, i szczyptę soli. Wlewamy rozczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, w między czasie wlewamy powoli letnią margarynę. Ciasto bardzo fajnie odchodzi od ręki. 4. Następnie miskę przykrywamy i wkładamy do lodówki na 1 h, ciasto ładnie wyrośnie. 5. Na stolnicę podsypujemy mąkę. Wykładamy partiami ciasto, następnie rozwałkowujemy na okrąg i przekrawamy na wzór pizzy, nakładamy porcje dżemu i dokładnie zwijamy rogaliki, następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem,posypujemy cukrem i ew. cynamonem. Pieczemy w 200 stopniach - czas pieczenia zależny od wielkości rogalików (ok. 10-15 minut aż się zarumienią)
zufikowo
nieuchwytna
prosze sie czestowac ;)