Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z konfiturą
Zaczyn:świeże drożdże kruszymy,zasypujemy cukrem,aby zaczęły pączkować,zalewamy ciepłym mlekiem mieszając i powstałą zawiesinę posypujemy mąką.Czekamy ok. 15 minut,drożdże w tym czasie powinny już zacząć pracować.W tym czasie rozpuszczamy margarynę,która powinna przestygnąć przed dodaniem do ciasta.Do zaczynu dodajemy 3jajka i żółtko,lekko łączymy z zaczynem(najlepiej sprawdza się jednak wyrabianie ciasta rękoma),oraz cukier i cukier waniliowy.Następnie na przemian dodajemy mąkę z domieszką soli i mleko,dokładnie mieszamy.Ciasto powinno zacząć odstawać od miski,powinniśmy czuć pod rękoma wręcz,że ciasto rośnie.Następnie dodajemy ciepłą margarynę i wyrabiamy ciasto.Im więcej wtłoczymy powietrza podczas wyrabiania do ciasta,tym będzie ono pulchniejsze,dobrze wyrobione po przyciśnięciu palcem odzyskuje formę,się nie klei i ładnie wyrasta.Dzielimy na porcje i wałkujemy na cienkie okrągłe placki, które kroimy dzieląc je na 8 części(jak pizzę).Na brzeg każdego rogalika,pośrodku kładziemy małą porcję konfitur i zwijamy do środka tworząc rogalik,rożki rogalika skręcamy lekko,wówczas konfitura nie wypłynie i zachowają ładny kształt.Każdą porcję pędzlujemy rozmąconym białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 180* na złoty kolor.Smacznego!Udanego wypieku.
msewka
Pyza
msewka
to ja poproszę,bo jak dotąd zawsze cierpliwie wyrabiam tradycyjnie,ale faktycznie jest to trochę żmudne
Jolanta27
A.B.
Bahus
Sarenka
A.B.
alis.haze