Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z makiem.
Do miski wsypać rozkruszone drożdże, dodać łyżeczkę cukru, rozetrzeć, wlać podgrzane mleko, wsypać 2-3 łyżki mąki, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodać lekko podgrzaną śmietanę, pozostałą mąkę, sól, cukier i żółtka, dokładnie wyrobić ciasto. Gdy składniki są dokładnie połączone, wlać roztopione, przestudzone masło, wsypać cukier waniliowy i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki, przykryć i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm, pokroić na kwadraty 8x8 cm. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę masy makowej i zwijać formując rogaliki. Układać na przygotowanej blaszce, odłożyć do wyrośnięcia. Gdy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w temp 170 stopni.