Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z masą makową
1. Margarynę rozpuszczamy (nie gotujemy!) i przestudzamy. 2. Z ciepłego mleka, cukru i drożdży robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajko, rozczyn i przestudzoną margarynę. Całość delikatnie wyrabiamy (gdy masa się klei dodajemy trochę mąki). Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 h. 4. Po tym czasie ciasto porcjami wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy na trójkąty. Na każdy z nich nakładamy ok. 1/2 łyżeczki masy makowej, zwijamy nadając kształt rogalika. Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem, 5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni ok. 15 minut. Po przestudzeniu rogaliki obsypujemy cukrem pudrem.