Sposób przygotowania:
Rogaliki krucho drożdżowe
W dużej misce drożdże rozmieszać z miodem.
Wsypać mąkę, dodać żółtka, jajko, śmietanę, wkroić margarynę i wyrobić ciasto.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W czasie wyrastania ciasta, obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić każde na 8 cząstek.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na dwie części.
Każdą z nich rozwałkować na koło, podzielić na 8 kawałków.
Każdy trójkąt posmarować masą krówkową, następnie położyć po cząstce jabłka i zawinąć rogaliki.
Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrosną wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 30 minut.
Z cukru pudru, sosu truskawkowego i soku cytrynowego zrobić lukier.
Po wyjęciu i wystudzeniu posmarować rogaliki przygotowanym lukrem i posypać posypką cukrową.
Wsypać mąkę, dodać żółtka, jajko, śmietanę, wkroić margarynę i wyrobić ciasto.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W czasie wyrastania ciasta, obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić każde na 8 cząstek.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na dwie części.
Każdą z nich rozwałkować na koło, podzielić na 8 kawałków.
Każdy trójkąt posmarować masą krówkową, następnie położyć po cząstce jabłka i zawinąć rogaliki.
Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrosną wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 30 minut.
Z cukru pudru, sosu truskawkowego i soku cytrynowego zrobić lukier.
Po wyjęciu i wystudzeniu posmarować rogaliki przygotowanym lukrem i posypać posypką cukrową.