zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Rogaliki krucho drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

słodkie rogaliki ..............

Rogaliki krucho drożdżowe

Składniki:

Rogaliki krucho drożdżowe

 

  • Ciasto :
  • 1 kg mąki pszennej
  • 100 g drożdży
  • 3/4 szk miodu
  • 1 szk gęstej śmietany
  • 250 g margaryny Kasia
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • Dodatkowo :
  • 2 duże jabłka
  • 150 g masy krówkowej czekoladowej
  • posypka cukrowa do dekoracji
  • Lukier :
  • 1,5 szk cukru pudru
  • 4 łyżki sosu truskawkowego do deserów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • do posmarowania rogalików 1 rozmącone jajko

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki krucho drożdżowe
W dużej misce drożdże rozmieszać z miodem.
Wsypać mąkę, dodać żółtka, jajko, śmietanę, wkroić margarynę i wyrobić ciasto.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W czasie wyrastania ciasta, obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić każde na 8 cząstek.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na dwie części.
Każdą z nich rozwałkować na koło, podzielić na 8 kawałków.
Każdy trójkąt posmarować masą krówkową, następnie położyć po cząstce jabłka i zawinąć rogaliki.
Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrosną wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 30 minut.
Z cukru pudru, sosu truskawkowego i soku cytrynowego zrobić lukier.
Po wyjęciu i wystudzeniu posmarować rogaliki przygotowanym lukrem i posypać posypką cukrową.