lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Rogaliki Laluni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rogaliki wyszły wyśmienite

Rogaliki Laluni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rogaliki Laluni

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki Laluni
Mąkę wsyp do miski dodaj, 2 jajka, margarynę pokrojoną w wiórki , pokruszone drożdże, 8 łyżek mleka i 4 łyżki cukru . Zrób rozczyn po środku , zostaw pod przykryciem na 20 minut ,aż zaczną pracował drożdże , zagnieć i wstaw do lodówki na 2 godziny .

Orzechy zmiel drobno , żółtko zmieszaj z 2 łyżkami mleka.

Wyjmij ciasto z lodówki na stolnicę, podziel na 4 części, każdą rozwałkuj na cienki, duży krążek i podziel na 8 trójkątów.Na każdy trójkąt kładź łyżeczkę marmolady

Wszystkie rogaliki smaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem za pomocą pędzelka i piecz na rumiano w rozgrzanym piekarniku.
Po wyjęciu i przestudzeniu polukruj
Cukier puder cala szklanka wymieszaj z sokiem z cytryny przelej do drugiej szklanki połowę i do jednej dodaj pół łyżeczki soku z buraczków a do drugie 2 łyżki rozpuszczalne kakao wymieszaj i dekoruj jedne różowym lukrem drugie kakaowym lukrem i posyp orzechami włoskimi Piekłam 20 minut na środkowym stopniu piekarnika w 180 stopniach
Rogaliki Laluni
Ciasto uformuj w kule a potem podziel na 4 części
Rogaliki Laluni
Rozwałkuj na koło podziel na 8 trójkątóa na kazdy kładz łyżeczkę dżemu
Rogaliki Laluni
Formuj rogale i kładz na blache do pieczenia , robełtanym jajkiem z mlekiem smaruj pędzelkiem każdy osobno