Sposób przygotowania:
Rogaliki nadziewane
Mleko lekko podgrzać w rondelku. Do miski rozkruszyć drożdże, dodać mleko i cukier, wymieszać. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać rozpuszczone drożdże z mlekiem, dodać jajka, sól i margarynę pokrojoną na kawałki. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Ciasto włożyć do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć. Do miski wlać zimną wodę, włożyć ciasto do wody, a gdy ciasto wypłynie na wierzch, wyjąć ciasto i podzielić na 3 części. Ciasto rozwałkujemy na okrągły placek, dzielimy na 8 trójkątów. Na trójkątach ciasta kładziemy porcje marmolady i zawijamy w rogaliki. Blachę do pieczenia, wykładamy papierem pergaminowym. Na papierze układamy rogaliki, zachowując odstępy. Białko roztrzepać widelcem, posmarować rogaliki, wstawić do piekarnika w temp.180 stop. na ok.25 minut. Ostudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.
kiziolek20