Sposób przygotowania:
Rogaliki z jabłkiem
Mąkę wysypać na stolnicę,posypać szczyptą soli.Margarynę posiekać z mąką.Dodać rozmieszane w śmietanie drożdże.Wszystko połączyć i wyrobić ciasto.Ciasto wyrabiać tak aby nabrało jak najwięcej powietrza.Najlepiej rozdzierać je palcami i składać do środka.Wyrabiać dotąd,aż wszystko odklei się od dłoni.Ułożyć na talerzu i włożyć na 40 min do lodówki.Jabłka pokroić na niewielkie kawałki.Wyjąć ciasto po tym czasie.Połowę rozwałkować na grubość 5 mm.Pokroić na kwadraty 6x6 cm.Na każdym ułożyć kawałek jabłka.Uformować rogaliki,można zrobić koszyczki zlepiając na górze rogi kwadratu,lub pierożki.Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem kryształem.Piec na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni ok.33min.Gdy do końca pieczenia zostanie jakieś 15 min wyjąć drugą część ciasta i tak samo zrobić z niej rogaliki.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
msewka
kinga
Triniti
luna
eli_555