zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Rogaliki z kiełbasą i grillowym rarytasem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Grillowy rarytas to gotowa mieszanka jednej z firm, w skład której wchodzi morela, żurawina, oliwki, kapary i papryczka chili. Nie bardzo miałam pomysł, jak wykorzystać ten produkt i w rogalikach świetnie się sprawdził.

Rogaliki z kiełbasą i grillowym rarytasem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki z kiełbasą i grillowym rarytasem

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z kiełbasą i grillowym rarytasem
Do rondelka wlać mleko, dodać łyżeczkę cukru, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Lekko podgrzać i przykryć zaczyn, zostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojoną margarynę, sól, wbić jajka i wlać wyrośnięty zaczyn. Mikserem połączyć składniki a potem wyjąć cisto na blat, zagnieść je, uformować w kulę i oprószone zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić, podzielić na dwie części i każą wałkować na okrągłe placki. Każdy z nich pociąć radełkiem na 6 trójkątów. Kiełbasę pokroić na 12 słupków. Na końcu każdego trójkąta od szerszej strony rozłożyć po łyżeczce grillowego rarytasu, na niego słupek kiełbasy i zwijać rogaliki. Układać je na blachach do pieczenia robiąc odstępy. Każdy rogalik posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką wody i na rogaliki zetrzeć ser. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni z termoobiegiem i piec rogaliki przez 30 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Rogaliki z kiełbasą i grillowym rarytasem
Etap 1 przygotować ciasto na rogaliki i zostawić do podrośnięcia
Rogaliki z kiełbasą i grillowym rarytasem
Etap 2 ciasto wałkować ciąć na trójkąty i ukladać składniki
Rogaliki z kiełbasą i grillowym rarytasem
Etap 3 rogaliki smarować jajkiem i posypac serem
Rogaliki z kiełbasą i grillowym rarytasem
Etap 4 rogaliki upiec i podawać najlepiej ciepłe