Sposób przygotowania:
Rogaliki z masą makową
Nadzienie: Mak zalewamy wodą, najlepiej tak ok 2 cm żeby było więcej wody niż maku.Następnie zagotowujemy go - najlepiej ok 20 minut. W dalszej kolejności mak przekręcamy dwukrotnie przez maszynkę.Margarynę roztapiamy na patelni, dodajemy do niej miód, lekko podgrzewamy. Potem do maku dodajemy roztopioną margarynę połączoną z miodem. Obieramy jabłka, które ścieramy na tarce. Dodajemy bakalie i mieszamy. Dodajemy następnie bułkę tarta. Miksujemy by mieć jednolitą konsystencję. Bądź mieszamy dłonią. ciasto: Drożdze rozpuszczamy w mleku, składniki na ciasto pozostałe poza mąką mieszamy ze sobą , dodajemy mąkę po trochu zagniatając, ciągle dosypując, tyle ile uda nam się wgnieść. Ciasto ma nam odchodzić od rąk. Odkładamy do lodówki na 30 minut,następnie dzielimy na 4 kawałki.Ciasto rozwałkujemy, w sensie każdy kawałek na okrąg, dzielimy na 8 części. Możemy na więcej zależy jakiej wielkości chcemy mieć rogaliki. Wykładamy nadzienie na nasz trójkąt. Zwijamy najdłuższymi bokami w kierunku pozostałego, ,kata ostrego trójkąta. Kształtujemy rogalik. Odkładamy na blaszkę posypaną bułką, na okres ok 20 minut, by swobodnie sobie jeszcze podrosły, możemy przykryć ściereczką. Smarujemy białkiem rozbełtanym . Pieczemy w temp 180 stopni w rozgrzanym piekarniku. posypujemy cukrem pudrem