Sposób przygotowania:
Rogaliki z migdałami Laury
Ciasto
Drożdże rozetrzeć z cukrem ,dodać śmietanę ,mąkę,żółtka jajko,szczyptę solii przestudzone masło łyżkę masła odłożyć.
Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Rozwałkować ,pokroić w pasy szer 10 cm a następne pasy pokroić w trójkąty i posmarować je pędzelkiem maczanym w maśle.
Nadzienie
Migdały sparzyć ,obrać i zmielić i utrzeć z cukrem i startą wanilią. Dodać rodzynki i pianę z białek.Na środku każdego trójkąta ułożyć nadzienie zaczynając od podstawy zwinąć trójkąty i nadać im kształt rogali.Posmarować roztrzepanym białkiem ,ułożyć na natłuszczonej blasze i piec 20 minut w tem 200 stopni.
Drożdże rozetrzeć z cukrem ,dodać śmietanę ,mąkę,żółtka jajko,szczyptę solii przestudzone masło łyżkę masła odłożyć.
Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Rozwałkować ,pokroić w pasy szer 10 cm a następne pasy pokroić w trójkąty i posmarować je pędzelkiem maczanym w maśle.
Nadzienie
Migdały sparzyć ,obrać i zmielić i utrzeć z cukrem i startą wanilią. Dodać rodzynki i pianę z białek.Na środku każdego trójkąta ułożyć nadzienie zaczynając od podstawy zwinąć trójkąty i nadać im kształt rogali.Posmarować roztrzepanym białkiem ,ułożyć na natłuszczonej blasze i piec 20 minut w tem 200 stopni.