mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Rogaliki z salami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne rogaliki na wykwintne spotkania, lub tak po prostu dla miłej zmiany smaku.

Rogaliki z salami i serem

Składniki:

Rogaliki z salami i serem

 

  • CIASTO:
  • 400g chudego twarogu
  • 2 jajka
  • 8 łyżek oleju
  • 500g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • NADZIENIE:
  • 200g miękkiego salami
  • 150g miękkiego sera gouda
  • 3 łyżki kaparów
  • 4 łyżki keczupu
  • PONADTO:
  • 2 żółtka
  • 4łyżki mleka
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 3 łyżki maku

Sposób przygotowania:

Rogaliki z salami i serem
Twaróg wymieszać z jajkami i olejem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 30minut. Salami i ser pokroić w kostkę. Kapary posiekać, wymieszać z salami,serem i keczupem. Ciasto rozwałkować na placek grubości 2mm, wykroić z niego 10trójkątów. Nałożyć na nie nadzienia i zwinąć rogaliki. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Żółtka roztrzepać z mlekiem. Rogaliki rozłożyć na natłuszczonej blasze, posmarować żółtkami. Połowę rogalików posypać sezamem, drugą makiem. Piec w piekarniku 20minut, wyjąć i ostudzić.