Sposób przygotowania:
Rogaliki ziemniaczane ze szpinakiem
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować na osolonym wrzątku. Następnie odcedzić i utłuc, dodając trochę śmietanki lub mleka 3,2%. Zagnieść wraz z mąką, jajkami, masłem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Ciasto można schłodzić w lodówce z ok.30 min. Szpinak rozmrozić, odlać z niego wodę i wymieszać z ziołami suszonymi i roztartymi i pieprzem ziołowym lub cytrynowym. Ciasto wyjąć rozwałkować i wykrawać kwadraty lub duże trójkąty, nakładać łyżeczką nadzienie. Formować rogaliki i układać na natłuszczonej blasze. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a blachę z rogalikami wstawić na 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć, przełożyć na tacę i podawać z sałatą w jogurcie.