SUPERPRZEPIS

Rogaliki ziemniaczane

  • 8
  • msewka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Rogaliki  ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Przepis pochodzi ze strony domowegotowanie.pl. Zmieniłam farsz dodając do farszu szpinak i czosnek.Rogaliki palce lizać.Zniknęły w mig.

Składniki:

Rogaliki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki ziemniaczane
Ser feta rozgniotłam widelcem,dodałam rozmrożony szpinak i czosnek granulowany.Roztarłam farsz razem na gładką pastę. Przygotowałam blachę do pieczenia,wykładając ją papierem do pieczenia. Wybiłam do miseczki 2 żółtka. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni,termoobieg.

Ciepłe ziemniaki przecisnęłam przez praskę.Gdy ostygły wbiłam 1 jajko i wlałam stopione,letnie masło.Dosypałam proszek do pieczenia,sól i pieprz a na koniec przesianą mąkę.Zagniotłam szybko ciasto. Podzieliłam je na dwie części.Jedną przykryłam ściereczką a drugą rozwałkowałam na lekko oprószonej mąką stolnicy na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm.Pokroiłam placek na cztery części i każdą z nich jeszcze na 3.

Na każdym z 12 trójkątów nałożyłam w szerszym końcu po łyżeczce farszu. Zwijałam w rulon zaczynając od szerszego boku.Rogi zacisnęłam palcami,by farsz nie wyleciał i układałam rogaliki na papierze do pieczenia.Tak samo postąpiłam z drugą połową ciasta.Starałam się to robić dość szybko, bo ciasto z czasem robiło się rzadsze.

Gdy wszystkie rogaliki były zrobione pędzelkiem posmarowałam wierzchy rozmąconymi żółtkami i posypałam sezamem.Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Rogaliki są mięciutkie i pyszne.Część zniknęła od razu a kilka zdążyłam schować i córka zabrała na wycieczkę.
Rogaliki  ziemniaczane
Pyszne
Rogaliki  ziemniaczane
Z podanych składników zagnieść ciasto.Podzielić na połowę.
Rogaliki  ziemniaczane
Rozwałkować placek i podzielić na 12 części.nałożyć farsz i zwinąć.
Rogaliki  ziemniaczane
Rogaliki posmarować rozmąconymi żółtkami i posypać sezamem.