jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Rolada biszkoptowa jagienki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

doskonała rolada biszkoptowa, ulubiona przez dzieci

Rolada biszkoptowa jagienki

Składniki:

Rolada biszkoptowa jagienki

 

  • CIASTO:
  • 5 jajek
  • 15 dag cukru
  • 15 dag maki
  • 3 łyżki wody
  • arkusz pergaminowego papieru
  • 2 dag masła
  • tarta bułka
  • NADZIENIE:
  • 1 kostka masła
  • 20 dag twarożku homogenizowanego waniliowego
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa jagienki
Do żółtek dodać wodę, cukier, pozostawiając 1 łyżkę do piany, utrzeć. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym, wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Ubić sztywną pianę z białek, dodać pozostawiony cukier i jeszcze ubić. Utarte żółtka połączyć z pianą, dodać mąkę, wymieszać ciasto, wyłożyć na przygotowaną blachę, upiec. Gorące ciasto wyłożyć na stolnice, zdjąć papier, a ciasto zwinąć razem ze ściereczką na którą zostało wyłożone. Wystudzić. Utrzeć margarynę na pianę, dodawać cukier i twarożek homogenizowany i dalej ucierać. Na końcu dodać dżem. Zimną roladę ostrożnie rozwinąć, posmarować masą i z powrotem zwinąć nieco ciaśniej, zawinąć w pergamin i włożyć do schłodzenia do lodówki. Roladę przed pokrojeniem posypać cukrem pudrem. Krajać ukośne kawałki grubości 1 cm.