Sposób przygotowania:
Rolada biszkoptowa jagienki
Do żółtek dodać wodę, cukier, pozostawiając 1 łyżkę do piany, utrzeć. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym, wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Ubić sztywną pianę z białek, dodać pozostawiony cukier i jeszcze ubić. Utarte żółtka połączyć z pianą, dodać mąkę, wymieszać ciasto, wyłożyć na przygotowaną blachę, upiec. Gorące ciasto wyłożyć na stolnice, zdjąć papier, a ciasto zwinąć razem ze ściereczką na którą zostało wyłożone. Wystudzić. Utrzeć margarynę na pianę, dodawać cukier i twarożek homogenizowany i dalej ucierać. Na końcu dodać dżem. Zimną roladę ostrożnie rozwinąć, posmarować masą i z powrotem zwinąć nieco ciaśniej, zawinąć w pergamin i włożyć do schłodzenia do lodówki. Roladę przed pokrojeniem posypać cukrem pudrem. Krajać ukośne kawałki grubości 1 cm.