Sposób przygotowania:
Rolada brzdącowa z borówką amerykańską
Wieczór pierwszego dnia: Do garnka przelać śmietanę i dodać cukier. Dobrze wymieszać,aby cukier wstępnie się rozpuścił. Następnie stopniowo dodawać kakao i także dobrze wymieszać. Postawić na średnim ogniu i zagotować co jakiś czas mieszając. Ostudzić. Przełożyć do lodówki na cała noc.Następny dzień: Biszkopt: Jajka utrzeć na puszystą biała masę z cukrem. W osobnej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia,przesiać. Stopniowo wsypywać mąkę do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką drewnianą. Piekarnik rozgrzać do 185 st. Blachę ( od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto na płasko. Piec około 8-10 minut. Wyjąć z piekarnika na czystą ściereczkę,papierem do góry. Papier zdjąć i biszkopt razem ze ściereczką zwinąć w rulon. Pozostawić do ostygnięcia.Przełożenie: Śmietanę wyjąć z lodówki,przełożyć do wysokiej miski i zacząć ubijać. Dodać najpierw jedno opakowanie zagęstnika i ubijać nadal. Następnie dodać drugie i dokończyć ubijanie na sztywno. Biszkopt rozwinąć i rozsmarować na nim troszkę więcej jak 2/3 śmietany. Ułożyć borówki ( kilka zostawić do dekoracji) i ponownie zwinąć biszkopt. Wierzch posmarować resztą śmietany. Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach i posypać roladę. Ułożyć resztę borówek i odstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin. Smacznego!
Cukiereczek13
monikaT83
2milutka
monikaT83
Staram się coś piec ale przy waszych wypiekach-Twoich,Zewy czy Edytaha to raczej są skromne ale staram się:) cały czas się uczę:) a jeszcze 3 lata temu nie umiałam biszkoptu upiec i tylko serniki na zimno robiłam więc jakieś postępy czynię hihi:)))
Beatris
marietta