Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Tort chlebowo-pasztetowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Tort chlebowo-pasztetowy to klasyka polskiej kuchni myśliwskiej. Kiedyś wykwintne ganie, a dzisiaj kompletnie zapomniane.

Tort chlebowo-pasztetowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort chlebowo-pasztetowy

 

  • okrągły chleb
  • marynowane grzyby
  • włoszczyzna
  • CIEMNY PASZTET Z GĘSI:
  • pierś z gęsi ze skórą
  • pół suchej bułki
  • 2 suszone borowiki
  • mała cebula
  • tymianek
  • sól pieprz
  • JASNY PASZTET Z KRÓLIKA:
  • 500g mięsa z królika
  • pół suchej bułki
  • 20g masła
  • mała cebula
  • rozmaryn
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Tort chlebowo-pasztetowy
Gęś i królika ugotuj w małej ilości wody wraz z włoszczyzna. Ugotowaną gęś ostudź i zdejmij z niej skórę, mięso zmiel na maszynce o drobnych oczkach, skórę pokrój w kostkę i podsmaż z cebulą. Do miski wrzuć mięso, cebulę, ugotowane grzyby i bułkę namoczoną w wywarze z mięsa całość zmiksuj blenderem i dopraw, pasztet powinien nieć konsystencję miękkiego masła jeżeli jest za suchy dolej wywaru. Podobnie postąp z pasztetem z królika. Chleb obeżnij ze skóry i wytnij z niego cztery krążki wielkości talerzyka deserowego, każdą warstwę tortu posmaruj porcją pasztetu. Gotowy tort udekoruj i podawaj z marynowanymi grzybami.
Tort chlebowo-pasztetowy
Tort pasztetowy podawaj z marynowanymi grzybami.