Sposób przygotowania:
Wytrawna rolada chlebowa
Do 20 ml letniej wody wsypujemy drożdże i cukier, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Orkisz dokładnie miksujemy rozdrabniaczem lub blenderem, dodajemy do obu zmieszanej mąki pszennej. Wsypujemy sól, wlewamy pozostałą wodę oraz rozpuszczone i ostudzone masło i dokładnie zagniatamy ciasto do czasu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 kawałki i każdy rozwałkowujemy na cienki prostokąt na stolicy obsypanej mąką pszenną. Mniej więcej na połowie każdego prostokąta układamy połowę czosnku, oliwek oraz suszonych pomidorów pokrojonych w plasterki. Posypujemy poszarpanym żółtym serem. Zwijamy roladę, którą smarujemy rozkłóconym jajkiem. Czynność powtarzamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni (mniej więcej po 25 minutach temperaturę możemy zmniejszyć do 170-180 stopni, a roladę przykryć folią aluminiową, aby się nam nie przypaliła).
marietta
jaNina