Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Wytrawna rolada chlebowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Do takiej rolady wystarczy już tylko świeże masełko i kanapka gotowa :)

Wytrawna rolada chlebowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wytrawna rolada chlebowa

 

Sposób przygotowania:

Wytrawna rolada chlebowa
Do 20 ml letniej wody wsypujemy drożdże i cukier, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Orkisz dokładnie miksujemy rozdrabniaczem lub blenderem, dodajemy do obu zmieszanej mąki pszennej. Wsypujemy sól, wlewamy pozostałą wodę oraz rozpuszczone i ostudzone masło i dokładnie zagniatamy ciasto do czasu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 kawałki i każdy rozwałkowujemy na cienki prostokąt na stolicy obsypanej mąką pszenną. Mniej więcej na połowie każdego prostokąta układamy połowę czosnku, oliwek oraz suszonych pomidorów pokrojonych w plasterki. Posypujemy poszarpanym żółtym serem. Zwijamy roladę, którą smarujemy rozkłóconym jajkiem. Czynność powtarzamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni (mniej więcej po 25 minutach temperaturę możemy zmniejszyć do 170-180 stopni, a roladę przykryć folią aluminiową, aby się nam nie przypaliła).
Wytrawna rolada chlebowa
Do 20 ml letniej wody wsypujemy drożdże i cukier, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Orkisz dokładnie miksujemy rozdrabniaczem lub blenderem, dodajemy do obu zmieszanej mąki pszennej.
Wytrawna rolada chlebowa
sypujemy sól, wlewamy pozostałą wodę oraz rozpuszczone i ostudzone masło i dokładnie zagniatamy ciasto do czasu aż będzie odchodzić od ręki.
Wytrawna rolada chlebowa
Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 kawałki i każdy rozwałkowujemy na cienki prostokąt na stolicy obsypanej mąką pszenną. Mniej więcej na połowie każdego prostokąta układamy połowę czosnku, oliwek oraz suszonych pomidorów pokrojonych w plasterki. Posypujemy poszarpanym żółtym serem.
Wytrawna rolada chlebowa
Zwijamy roladę, którą smarujemy rozkłóconym jajkiem. Czynność powtarzamy z pozostałymi składnikami.