Sposób przygotowania:
Rolada drozdzowa z masa miesna
CIASTO:
Drozdze rozpuscic w 1/2 szklance cieplego mleka i 5 lyzkami maki odjetej od calosci i odstawic do wyrosniecia ok 30 min
Wszystko wymiszac w misce ( maka, jajka,smietana,sol) i wyrobic mikserem - hakiem jak do chleba.Wyrosniete drozdze dodac do reszty wyrobionych skladnikow.Maslo rozpuscic i na koncu dodac do wyrobionej masy dalej wyrabiajac az do uzyskania gladkiej masy.
Wlozyc na 1 godzine do zamrazalnika.
Wyjac , polozyc na blacie , zeby sie troche odmrozilo i rozwalkowac.
FARSZ
Cebule drobno posiekana zeszklic na lyzce masla.
Pieczarke drobno posiekana usmazyc na 2 lyzkach masla,
Wszystko smazyc na oddzielnych patelniach.
Sol i pieprz do smaku
Mieso smazyc na odrobinie oleju az do zarumienienia.
Wszystkie skladniki po usmazeniu polaczyc razem i doprawic.
MIESO WYWALIC NA PLACEK I ROZSMAROWAC NA PLACKU ,
PLACEK ZWINAC JAK MAKOWIEC, POSMAROWAC ROZTRZEPANYM JAJKIEM. ULOZYC NA BLASZCE I PIEC W TEMP.180’C – 25-35 MIN.
WYSTUDZIC. PODAWAC NA ZIMNO LUB NA CIEPLO POKROJONE W GRUBE PLASTRY LUB UKOSNIE JAK KOPYTKA. SUPER Z CZERWONYM BARSZCZEM
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!
Drozdze rozpuscic w 1/2 szklance cieplego mleka i 5 lyzkami maki odjetej od calosci i odstawic do wyrosniecia ok 30 min
Wszystko wymiszac w misce ( maka, jajka,smietana,sol) i wyrobic mikserem - hakiem jak do chleba.Wyrosniete drozdze dodac do reszty wyrobionych skladnikow.Maslo rozpuscic i na koncu dodac do wyrobionej masy dalej wyrabiajac az do uzyskania gladkiej masy.
Wlozyc na 1 godzine do zamrazalnika.
Wyjac , polozyc na blacie , zeby sie troche odmrozilo i rozwalkowac.
FARSZ
Cebule drobno posiekana zeszklic na lyzce masla.
Pieczarke drobno posiekana usmazyc na 2 lyzkach masla,
Wszystko smazyc na oddzielnych patelniach.
Sol i pieprz do smaku
Mieso smazyc na odrobinie oleju az do zarumienienia.
Wszystkie skladniki po usmazeniu polaczyc razem i doprawic.
MIESO WYWALIC NA PLACEK I ROZSMAROWAC NA PLACKU ,
PLACEK ZWINAC JAK MAKOWIEC, POSMAROWAC ROZTRZEPANYM JAJKIEM. ULOZYC NA BLASZCE I PIEC W TEMP.180’C – 25-35 MIN.
WYSTUDZIC. PODAWAC NA ZIMNO LUB NA CIEPLO POKROJONE W GRUBE PLASTRY LUB UKOSNIE JAK KOPYTKA. SUPER Z CZERWONYM BARSZCZEM
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!
Sarenka
luna
montajka