BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1437]

Rolada gołąbkowa z mięsem, kaszą i dodatkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam gołąbki w nowej odsłonie , jako roladę gołąbkową . Rolada z mało spotykanym farszem , ale za to jakim smacznym bo z dodatkiem suszonych pomidorów i sera feta.

Rolada gołąbkowa z mięsem, kaszą i dodatkami Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Rolada gołąbkowa z mięsem, kaszą i dodatkami

 

  • liście kapusty włoskiej 5 szt,
  • mięso mielone 300 g,
  • kasza gryczana 100 g,
  • ser feta 150 g,
  • suszone pomidory około 6 - 7 szt,
  • cebula 1 szt,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bazylia 1 płaska łyżeczka,( nie koniecznie),
  • oliwa z oliwek ,

 

  • dodatkowo;
  • folia aluminiowa,

Sposób przygotowania:

Rolada gołąbkowa z mięsem, kaszą i dodatkami
Liście kapusty po obcięciu grubych nerw, obgotować lekko we wrzątku.

Po ugotowaniu wyjąć i osuszyć.

Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu.

Suszone pomidory pokroić w paski.

Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie.

Ser feta pokroić na kawałki.

W misce wymieszać mięso mielone z ugotowaną kaszą, dodać podsmażoną cebulę, pokrojone pomidory i przyprawy. ( uważać z solą bo ser feta sam w sobie jest słony).

Na samym końcu dodać pokrojony ser feta i ponownie wymieszać.

Liście kapusty ułożyć na zakładki na foli aluminiowej jeden na drugim.

Na liściach ułożyć wałek z masy.

Całość ciasno zwinąć najpierw w liście, a następnie w folię aluminiową. 

Roladę włożyć do brytfanki z wodą z dodatkiem kostki rosołowej i gotować około 30 - 40 minut co jakiś czas obracając roladę.

Po ugotowaniu wyjąć z wody i zostawić w foli do całkowitego wystudzenia. 

Po wystudzeniu rozwinąć i pokroić w grubsze plastry.
Rolada gołąbkowa z mięsem, kaszą i dodatkami
Kaszę po ugotowaniu dodać do mięsa mielonego
Rolada gołąbkowa z mięsem, kaszą i dodatkami
Cebulę obrać ,pokroić i podsmażyć na oliwie
Rolada gołąbkowa z mięsem, kaszą i dodatkami
Suszone pomidory pokroić w kostkę lub paski
Rolada gołąbkowa z mięsem, kaszą i dodatkami
Do mięsa i kaszy dodać podsmażoną cebulę ,pokrojone suszone pomidory .Całość wymieszać
Rolada gołąbkowa z mięsem, kaszą i dodatkami
Na koniec do masy dodać pokrojony ser feta przyprawy i ponownie wymieszać
Rolada gołąbkowa z mięsem, kaszą i dodatkami
Z liści kapusty ściąć grube nerwy a następnie obgotować lekko we wrzątku
Rolada gołąbkowa z mięsem, kaszą i dodatkami
Liście kapusty ułożyć na zakładkę jeden na drugim na foli aluminiowej ,na liściach ułożyć wałek z masy
Rolada gołąbkowa z mięsem, kaszą i dodatkami
Zwinąć ciasno najpierw w liściach kapusty
Rolada gołąbkowa z mięsem, kaszą i dodatkami
Następnie w folię aluminiową
Rolada gołąbkowa z mięsem, kaszą i dodatkami
Roladę włożyć do brytfanki z woda z dodatkiem kostki rosołowej i gotować około 30 - 40 minut co jakiś czas obracając roladę
Rolada gołąbkowa z mięsem, kaszą i dodatkami
Po ugotowaniu wyjąć z wody zostawić w foli do całkowitego wystudzenia, Rozwinąć i pokroić