SUPERPRZEPIS

Rolada indycza z jabłkami

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Rolada indycza z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Często robię różne wersje roladek drobiowych - dziś duszoną z jabłkiem .

Składniki:

Rolada indycza z jabłkami

 

  • filet z piersi indyka - tak ok. 30 dag
  • 1 jabłko
  • kawałek białej części pora ( objętościowo 1/4 jabłka )
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka przyprawy do drobiu Oxo ( lub 1 łyżka innej przyprawy do drobiu )
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżeczki konfitury z gorzkich pomarańczy lub jeszcze lepiej konfitury z zielonych jabłek
  • 1 pełna łyżeczka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy ( najlepiej na miodzie )
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 2 łyżeczki całych nasion kminku

 

Sposób przygotowania:

Rolada indycza z jabłkami
Umyć i osuszyć mięso .Przeciąć tak by dało się rozklepać na duży płat .Rozklepać tłuczkiem do mięsa . Posmarować mięso konfiturą z pomarańczy i musztardą .
Obrać jabłko i wyciąć gniazdo nasienne . Utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Odcisnąć sok ( pozostawić go ). Pokroić drobno por . Zmieszać utarte jabłko z porem , bułką tartą , masłem , szczyptą pieprzu i rozkruszonej kostki Oxo .Uformować wałeczek z farszu i ułożyć na mięsie . Zawinąć brzegi i zrolować roladę . Obwiązać nicią do mięs .Natrzeć po wierzchu resztą kostki Oxo z papryką .
Rozgrzać olej i obsmażyć na rumiano roladę .
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym - podlać sokiem z jabłka i tłuszczem ze smażenia .
Przykryć szczelnie .Wstawić do piekarnika .Ustawić temperaturę na 200 * C i piec 1,5 godziny od ustalenia temperatury .
Wyjąć . Usunąć nici . Pokroić w ukośne plastry .
Podawać z upieczonymi ziemniakami i surówką .
Ja włożyłam ziemniaki posypane kminkiem i grubo mielonym pieprzem obok rolady do pieczenia .
Rolada indycza z jabłkami
Płat mięsa natrzeć konfiturą i musztardą .Nałozyć farsz , zawinąć
Rolada indycza z jabłkami
Roladę osznurować nicią do mięs i natrzeć resztą przyprawy Oxo i mieloną papryką
Rolada indycza z jabłkami
Roladę obsmażyć na rumiano na oleju ze wszystkich stron - obłożyc w naczyniu żaroodpornym ziemniakami
Rolada indycza z jabłkami
Po upieczeniu wyjąć roladę i zdjąć nici , a mięso pokroić w ukośne plastry