Sposób przygotowania:
Rolada indycza z jabłkami
Umyć i osuszyć mięso .Przeciąć tak by dało się rozklepać na duży płat .Rozklepać tłuczkiem do mięsa . Posmarować mięso konfiturą z pomarańczy i musztardą .
Obrać jabłko i wyciąć gniazdo nasienne . Utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Odcisnąć sok ( pozostawić go ). Pokroić drobno por . Zmieszać utarte jabłko z porem , bułką tartą , masłem , szczyptą pieprzu i rozkruszonej kostki Oxo .Uformować wałeczek z farszu i ułożyć na mięsie . Zawinąć brzegi i zrolować roladę . Obwiązać nicią do mięs .Natrzeć po wierzchu resztą kostki Oxo z papryką .
Rozgrzać olej i obsmażyć na rumiano roladę .
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym - podlać sokiem z jabłka i tłuszczem ze smażenia .
Przykryć szczelnie .Wstawić do piekarnika .Ustawić temperaturę na 200 * C i piec 1,5 godziny od ustalenia temperatury .
Wyjąć . Usunąć nici . Pokroić w ukośne plastry .
Podawać z upieczonymi ziemniakami i surówką .
Ja włożyłam ziemniaki posypane kminkiem i grubo mielonym pieprzem obok rolady do pieczenia .
Obrać jabłko i wyciąć gniazdo nasienne . Utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Odcisnąć sok ( pozostawić go ). Pokroić drobno por . Zmieszać utarte jabłko z porem , bułką tartą , masłem , szczyptą pieprzu i rozkruszonej kostki Oxo .Uformować wałeczek z farszu i ułożyć na mięsie . Zawinąć brzegi i zrolować roladę . Obwiązać nicią do mięs .Natrzeć po wierzchu resztą kostki Oxo z papryką .
Rozgrzać olej i obsmażyć na rumiano roladę .
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym - podlać sokiem z jabłka i tłuszczem ze smażenia .
Przykryć szczelnie .Wstawić do piekarnika .Ustawić temperaturę na 200 * C i piec 1,5 godziny od ustalenia temperatury .
Wyjąć . Usunąć nici . Pokroić w ukośne plastry .
Podawać z upieczonymi ziemniakami i surówką .
Ja włożyłam ziemniaki posypane kminkiem i grubo mielonym pieprzem obok rolady do pieczenia .