Sposób przygotowania:
Rolada śląska z warzywami z pary
Mięso wołowe pokrój w poprzek włókien w plastry (maksymalna grubość - 1 cm), ścinki odłóż do zmielenia. Rozbij płaty mięsa tłuczkiem (delikatnie!). Boczek zmiel w maszynce wraz ze ścinkami mięsa, dodaj pieprz czarny grubo mielony i ziołowy, 1 drobno posiekaną cebulę. Wymieszaj dokładnie. Każdy płat skrop sosem sojowym, nałóż na połowępłatu farsz po czym zwiń od strony farszu w roladę. Zwiąż każdą sztukę nitką lub zepnij szpileczką do zrazów, a następnie obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle lub oleju. Dodaj pokrojoną cebulę, przesmaż ją krótko, nastepnie podlej bulionem lub wodą. Duś rolady do miękkości uzupełniając płyn od czasu do czasu , by się nie przypaliły. Płyn pozostały z duszenia wykorzystaj do przyrządzenia sosu cebulowego. Wymieszaj po pół łyżeczki maki pszennej i ziemniaczanej w niewielkiej ilości wody - zagęśćsos. Dopraw go sosem sojowym i pieprzem do smaku. Warzywa ugotuj na parze skropione jasnym sosem sojowym. Podaj roladę z warzywami polanymi sosem z pieczenia.