Sposób przygotowania:
Rolada staropolska
Umyte i osuszone mięso przeciąć wzdłuż do połowy, lekko rozbić drewnianym tłuczkiem, wyforować równy płat, skropić sokiem z cytryny.
Przygotować farsz: drobniutko pokrojoną cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać pokruszony chleb i bułkę tartą, chwilę mieszając dusimy razem. Umyte rodzynki zalać winem, cebulę i chleb zdjąć z ognia.Wsypać otartą skórkę z pomarańczy i zioła, wrzucić rodzynki, wbić jajko, wyrobić masę , osolić. Na płacie mięsa lekko oprószonym solą rozprowadzić przygotowany farsz. Roladę ciasno zawinąć, owiązać nitką. Posmarować stopionym tłuszczem, wymieszanym z mielonym zielem angielskim, przełożyć do brytfany, polać pozostałym tłuszczem, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika na 10-15 min, po czym zmniejszyć ogień i piec ok 40 min,często skrapiając sokiem z pomarańczy i wytworzonym sosem.
Przygotować farsz: drobniutko pokrojoną cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać pokruszony chleb i bułkę tartą, chwilę mieszając dusimy razem. Umyte rodzynki zalać winem, cebulę i chleb zdjąć z ognia.Wsypać otartą skórkę z pomarańczy i zioła, wrzucić rodzynki, wbić jajko, wyrobić masę , osolić. Na płacie mięsa lekko oprószonym solą rozprowadzić przygotowany farsz. Roladę ciasno zawinąć, owiązać nitką. Posmarować stopionym tłuszczem, wymieszanym z mielonym zielem angielskim, przełożyć do brytfany, polać pozostałym tłuszczem, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika na 10-15 min, po czym zmniejszyć ogień i piec ok 40 min,często skrapiając sokiem z pomarańczy i wytworzonym sosem.