Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Rolada wieprzowa

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Pomysl na pieczen wieprzowa z nadzieniem z mielonego miesa , papryki, ogorkow i cebuli.

Rolada wieprzowa

Składniki:

Rolada wieprzowa

 

  • 1,5 kg chudej wieprzowiny /lopatka , szynka /
  • 1 lyzka musztardy
  • zabek czosnku
  • lyzka oleju
  • sol
  • pieprz
  • Nadzienie :
  • 600g miesa mielonego /wieprzowego/
  • 1 duza papryka
  • 4-5 ogorkow konserwowych
  • 2 srednie cebule
  • pol szklanki tartej bulki
  • sol
  • piieprz
  • olej do podsmazenia cebuli
  • sznurek do zwiazania rolady /ja mialam taki gumowany jak do baleronu/
  • rekaw do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Rolada wieprzowa
Rolade przygotowuje dzien wczesniej . Mieso nacinam wzdluz na glebokosc ok. 1,5 cm a nastepnie delikatnie , zachowujac ta grubosc rozcinam caly kawalek - tworzac z niego duzy plat. Robilam to pierwszy raz ale nie mialam wiekszych trodnosci. Jezeli rozetnie sie nie rowno - mozna je troche zbic tluczkiem.
Tak przygotowany plat miesa nacieram musztarda / tylko gorna strone/ Cebule kroje w kostke i czesc podsmazam a pozostala dodaje surowa do miesa mielonego. Papryke i ogorki konserwowe kroje rowniez w kostke. Do miski z mielonym dodaje papryke , ogorki, podsmazona cebulke , tarta bulke , sole i pieprze do smaku / powinno byc dosyc ostre/ i recznie wyrabiam mase.
Nadzienie rozsmarowuje na placie wieprzowiny . Calosc zwijam w rolade i sznuruje podobnie jak baleron.Rolade nacieram olejem, sole pieprze i obkladam cienko pokrojonym w plasterki czosnkiem. Calosc zawijam w folie spozywcza i wstawiam na noc do lodowki. Nastepnego dnia wkladam do rekawa do pieczenia z. 2 lyzkami wody i pieke ok 2 godzin w temp. 180°.
My potrzebujemy zawsze sporo sosu wiec przed nadzianiem miesa robie z farszu kilka malych klopsikow i podgotowuje je w bulionie jako podstawe do sosu. Pozniej tylko dodaje sok powstaly w pieczeniu i zaciagam zasmazka.Smacznego.
Wiecej zdjec zamieszcze w komentarzach na forum.