Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rolada wieprzowa z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W taki sposób można zrobić małe roladki.

Rolada wieprzowa z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada wieprzowa z warzywami

 

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • 10 dag pieczarek
  • 3-4 plasterki kiełbasy szynkowej
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • mały por
  • 2 słupki czerwonej papryki
  • 1 długi słupek dyni hokkaido
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada wieprzowa z warzywami
Liście kapusty włożyć na 1 minutę do wrzącej wody, opłukać zimną wodą, usunąć grube nerwy. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, cebulę i starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Doprawić do smaku solą pieprzem i sosem sojowym. Umyte mięso osuszyć, naciąć wzdłuż tak aby powstał płat mięsa. Zbić tłuczkiem przez folię oprószyć solą i pieprzem. Posmarować musztardą, wyłożyć zimny farsz z pieczarek. Na plasterkach kiełbasy ułożyć por, paprykę, dynię, posmarować musztardą francuską, zwinąć w rulonik, ułożyć na farszu. Mięso z warzywami zwinąć w rulon, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i mieloną papryką. Zawinąć w liście kapusty, związać kuchenną nitką. W parowarze lub w garnku zagotować wodę, włożyć wkładkę do gotowania na parze, ułożyć mięso i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 40-45 minut. Przed podaniem z mięsa usunąć nici, pokroić.
Rolada wieprzowa z warzywami
Pieczarki cebulę i boczek podsmażyć na rozgrzanym oleju
Rolada wieprzowa z warzywami
Mięso posmarować musztardą ułożyć farsz i warzywa
Rolada wieprzowa z warzywami
Mięso zwinąć w rulon natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i mieloną papryką
Rolada wieprzowa z warzywami
Zawinąć w liście kapusty związać nitką kuchenną