Sposób przygotowania:
Rolada wołowa a la zrazy :
Mięso rozbić tłuczkiem do mięsa ( przez folię spożywcza by nie porozrywać włókien ) na grubość ok. 0,5 cm ), wyrównać brzegi ( odkrojone brzegi pokroić w drobna kostkę i użyć do farszu ). Mięso skropić olejem, sosem sojowym , posmarować musztardą , posypać pieprzem .Na środku ułożyć pokrojonego ogórka , boczek pokrojony w paseczki , cebulę w piórkach , grzybki, chleb pokrojony w słupki .Zwinąć roladę .Obwiązać nicią tak by farsz był dobrze zakryty mięsem . Posmarować z wierzchu oleje, sosem sojowym .Posypać mąką . Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju .Obsmażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka ( wąski – wysoki ). Dodać pokrojone pozostałe cebule , grzyby, ziele angielskie , liście laurowe. Zalać wodą tak by zakryła mięso , dodać kostkę bulionową lub przyprawę do mięs .Dusić pod przykryciem ( z lekko uchyloną pokrywką ) przez 1,5 godziny . Sos powinien odparować do objętości 1,5 szklanki .Wyjąć mięso . Z sosu wyłowić grzyby i pokroić w paseczki i włożyć z powrotem do sosu . Z mięsa usunąć nici. Przekroić roladę na 3-4 części .Podawać z kaszą gryczaną , kaszą jaglaną , knedlem , kluchami drożdżowymi – jak kto lubi.
Pyza
Sarenka
pusieczek2@wp.pl
Wedox
Natala1210
iwi69