Sposób przygotowania:
Rolada wołowa z suszonymi grzybami
Dzień wcześniej namaczamy grzyby. Mięso na rolady rozbijamy (bądź kupujemy już gotowe, rozbite). Każdy kawałek mięsa solimy z obu stron i doprawiamy pieprzem. Grzyby gotujemy w wodzie w której się moczyły, soląc ją uprzednio. Gdy się zagotuję, wyjmujemy grzyby z wody, siekamy je na małe kawałki. Wrzucamy do blendera wraz z łyżką oleju. Miksujemy wszystko aż powstanie gładka masa. Każdą roladę od środka smarujemy lekko grzybową pastą. Na każdym kawałku mięsa układamy ćwierć pociętego wzdłuż ogórka kiszonego i słupek boczku. Roladę zawijamy ciasno i związujemy sznurkiem. Do rondla wlewamy trochę oleju, rozgrzewamy go, układamy rolady. Smażymy je z każdej strony przez chwilę, a następnie dusimy pod przykryciem dolewając od czasu do czasu wodę. Gdy mięso będzie miękkie, oznacza że już jest gotowe. Czas duszenia będzie różny w zależności od typu i jakości użytego mięsa, lecz generalnie wołowina jest mięsem wymagającym bardzo długiej obróbki termicznej. Smacznego!