Sposób przygotowania:
Rolada z boczku i grzybów
grzyby zalewamy 250 ml wody i mleka. Moczymy je ok 2 godzin. Po tym czasie w wodzie w której mokły gotujemy je do miękkości. Następnie odsączamy je z płynu i odstawiamy do wystygnięcia. Cebule obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Na oleju szklimy ja następnie. Kolejnym krokiem jest zmielenie grzybów wraz z cebulą za pomocą maszynki. Do powstałej masy dodajmy bułkę, jajka. Zagniatamy w jednolity farsz doprawiając pieprzem i solą do smaku. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą następnie osuszamy go. Oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem. Następnie przyprawy wcieramy w boczek. Na tak przygotowane mięso nakładamy farsz, zwijamy mięso tak aby farsz znalazł się w środku. Roladę nacinamy i w nacięcia wkładamy goździki. Gotową roladę owijamy folia aluminiową. Wkładamy do naczynia i podlewamy wodą. Tak pieczemy ok 1,5 w 180C