Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Rolada z dorsza

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Roladę podawać z różnymi sosami i surówkami.

Rolada z dorsza

Składniki:

Rolada z dorsza

 

Sposób przygotowania:

Rolada z dorsza
Filety lekko rozmrozić, bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć
i razem zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Na tłuszczu zrumienić lekko drobno pokrojoną cebulę i dodać do masy rybnej.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmoczyć ściereczkę, wyłożyć masę rybną, uformować wałek, zwinąć i związać końce sznurkiem. Przygotować naczynie do gotowania ryb. Ułożyć roladę na wkładce, włożyć do naczynia, dodać oczyszczona i pokrojoną włoszczyznę, zalać gorącą, osoloną wodą. Gotować powoli na wolnym ogniu. Następnie ostudzić w wywarze, wyjąć wkładkę, delikatnie rozwiązać ściereczkę. Roladę pokroić na plastry grubości 1,5 - 2 cm.