Sposób przygotowania:
Szpinakowo - czosnkowy strudel z indykiem
Filety z indyka oczyszczamy , kroimy w niewielką kostkę , wkładamy do miski. Posypujemy solą , pieprzem , ostrą papryką i zmiażdżonym 1 ząbkiem czosnku. Zalewamy jogurtem , dokładnie mieszamy zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Makaron lasagne gotujemy w osolonej wodzie , odcedzamy i wyciągamy na stolnicę układając w 2 rzędach prostokąt , tak , by jeden płat zachodził na drugi – tworzymy 1 duży prostokątny płat. Zostawiamy na stolnicy do ” sklejenia ” , przykryte lekko nawilżoną ściereczką. Na patelni rozgrzewamy oliwę , dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki pozostały czosnek i ciągle mieszając podsmażamy – uważamy , by czosnek się nie przypalił, gdyż danie będzie trzeba zacząć od nowa. Wkładamy zamarynowane mięso i na średnim ogniu podsmażamy do miękkości – uważajmy , by nie spiec za bardzo , gdyż indyk zrobi się suchy. Dodajemy oczyszczony , grubo posiekany szpinak , 2 łyżki masła i przesmażamy do momentu aż szpinak zwiędnie. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem oraz gałką muszkatałową. Wrzucamy pokrojoną gorgonzolę i kilkanaście sekund podgrzewamy – ser ma się tylko delikatnie zacząć topic – absolutnie nie może się zagotować. Przygotowany farsz wyciągamy na makaronowy płat z lasagne. Rozprowadzamy po całości ( zostawiając boki ciasta puste ). 2 przeciwległe boki ( lewy i prawy ) zakładamy do wewnątrz , a następnie od dołu zawijamy delikatnie do góry tworząc roladę / strudel. strudel ze szpinakiem Robimy to naprawdę delikatnie uważając , by nie przerwać ciasta. Przygotowany strudel wkładamy do niewielkiej , natłuszczonej i obsypanej bułka tartą formy do keksa. Posypujemy kawałkami pozostałego masła. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika i zapiekamy przez ok. 20-25 minut. Podajemy gorące posypane czosnkiem niedźwiedzim. Smacznego!
weronikaS