A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Rolada z jabłkami z polewą czekoladową

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

"zrolowany" deser na niedzielę w rodzinnym gronie ;-)))

Rolada z jabłkami z polewą czekoladową

Składniki:

Rolada z jabłkami z polewą czekoladową

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 aromat waniliowy
  • Masa:
  • 3 kwaskowate jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 1 polewa czekoladowa
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Rolada z jabłkami z polewą czekoladową
Z podanych składników na ciasto pieczemy ciasto,na specjalnej tacy do rolad(ew.na jak największej,kwadratowej blaszce) w temp. 200* przez 15-20 minut,w zależności piekarnika.Ciepłe ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu na wilgotnej ściereczce.Jabłka trzemy na tarce jarzynowej,dusimy z cukrem,gdy puszczą sok wsypujemy galaretkę zmieszaną z żelatyną i przez chwile jeszcze podgrzewamy.Wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy,zwijamy lekko dociskając.Odkładamy do lodówki,do stężenia.Roladę polewamy ciepłą czekoladą i posypujemy płatkami.Kroimy, gdy polewa zastygnie-SMACZNEGO.