Sposób przygotowania:
Rolada z karkówki 2
Mięso umyć, porządnie osuszyć i rozkroić, aby otworzyło się jak książka. Karkówkę delikatnie rozbić. Oczyścić z tłuszczu. Mięso doprawić solą i pieprzem z obu stron. Cebulę pokroić w plasterki średniej grubości i obłożyć nimi mięso z jednej strony. Zwinąć karkówkę w roladę zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na dobę.Następnego dnia kapustę drobno pokroić i wypłukać zimną wodą (gdy jest zbyt kwaśna), odcisnąć. W rondelku roztopić smalec i wrzucić na niego kapustę. Chwilę ją podsmażyć. W 3/4 szklanki wody rozmieszać sos teriayki i wlać do kapusty i dusić do miękkości. Podlewać wodą (ale już bez sosu)do momentu,aż kapusta zmięknie. Pamiętać o odparowaniu płynu. Gdy kapusta będzie miękka zdjąć rondel z ognia, dodać pieprz i wymieszać,pozostawić do ostygnięcia.Mięso wyjąć z lodówki, zdjąć z niego cebule i ułożyć zimną kapustę.Pieczarki obrać. następnie grzyby ułożyć na kapuście. Mięso zwinąć w roladę (najściślej jak się da) i za pomocą nici bawełnianej nadać jej kształt. Nić ciasno owinąć na mięsie. Mięso ponownie zawinąć w folie aluminiową i na kolejną godzinę odstawić do lodówki.Piekarnik rozgrzać do 225st. Mięso obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na roztopionym maśle. następnie przełożyć na blaszkę w której będziemy piec mięso. Przygotowanie zalewy: Do miski wlać wrzątek, dodać listki laurowe i sos teriayki. Wymieszać. Trzonkiem noża rozgnieść jagody jałowca i wrzucić je do miski. Zawartość miski wylać do brytfanki. Blachę przykryć folia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 80 minut,po około 60 minutach zdjąć folie i zmniejszyć temperaturę do 200 st i piec jeszcze przez 20 minut.. Upieczone mięso pozostawić na 10 minut na desce aby odpoczęło.Przygotować sos.Obrane pieczarki pokroić w pół plasterki.Grzyby wrzucić na rozgrzany smalec i smażyć.Smażyć je do momentu gdy zmniejszą swoją objętość i lekko się zrumienią. Wlać sos teriayki i zamieszać. Dodać łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać. Wlać szklankę wody, zamieszać i zagotować. Zdjąć z ognia. Doprawić pieprzem, zamieszać. Przed podaniem pokroić roladę w plastry o grubości 1-1,5 cm i odrobinę polać sosem. Resztę sosu podać w sosjerce. Smacznego!