Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Rolada z kurczaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Propozycja na obiad i nie tylko

Rolada z kurczaka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada z kurczaka

 

  • Kurczak o wadze około 2 kg

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada z kurczaka
Kurczaka odfiletować . Przeciąć na pół , posolić popieprzyć i odstawić . Cebulę i pieczarki drobno pokroić , udusić ,do mięsa mielonego dodać jajko , bułkę tartą , posiekany koperek i uduszone pieczarki z cebulą . Na rozciętego kurczaka układamy plastry boczku na boczek rozkładamy mięsny farsz, zwijamy roladę . Gotową roladę związujemy i wkładamy do rękawa foliowego , pieczemy około 1,5 godziny w 180*C , pół godziny przed końcem pieczenia przecinamy rękaw aby mięso się zrumieniło . Ja do rękawa wrzucam kilka ząbków czosnku, kilka ziaren pieprzu , liść laurowy i smaruje kurczaka oliwą . Kurczaka można nadziewać bez przecinania , wtedy trzeba zrobić więcej farszu i po napełnieniu pozszywać wszystkie otwory
Rolada z kurczaka
Rolada pasuje i na obiad jak i do pieczywa
Rolada z kurczaka
A to jest to czego w tej potrawie nie lubię robić najbardziej