LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Rolada z kurczaka 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wyśmienite pieczyste, zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Rolada z kurczaka 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada z kurczaka 5

 

  • uda kurczaka duże 4
  • Vegeta
  • bułka tarta 125 g
  • ser żółty starty (lub parmezan)125 g
  • czosnek 2 ząbki
  • posiekana świeża bazylia lub natka pietruszki 6 łyżek
  • pieprz
  • jajo 1

 

Sposób przygotowania:

Rolada z kurczaka 5
Usunąć kości z mięsa. Posypać Vegetą, odstawić na noc do lodówki. Do tartej bułki dodać sprasowany czosnek, ser i bazylię. Dodać sporo pieprzu i wymieszać. Wbić jajo. Uda kurczaka położyć na blasze skórą do dołu tak, by zachodziły na siebie. Ułożyć na nich przygotowaną masę, zamknąć, pospinać wykałaczkami. Kurczaka lekko natłuścić (np. oliwą) i piec w 180 stopniach przez ok. 1 godziny. Podawać roladę pokrojoną w plastry na zimno lub na gorąco z warzywami.
Rolada z kurczaka 5
Przygotowanie farszu do rolady z kurczaka.
Rolada z kurczaka 5
Ułożenie przyprawionych udźców na blasze.
Rolada z kurczaka 5
Wyłożenie farszu serowego na udźce kurczaka.
Rolada z kurczaka 5
Zawinięta, polana oliwą rolada z kurczaka.