Sposób przygotowania:
Rolada z kurczaka z pieczarkami i serem
Piersi z kurczaka rozbić; pieczarki obrać, potrzeć na tarce (duże oczka) i podsmażyć na odrobinie masła z cebulką pokrojoną w kostkę i zmiażdżonym czosnkiem, dodać odrobinę pieprzu. Odczekać aż farsz wystygnie. Piersi z kurczaka ułożyć obok siebie, tak aby tworzyły jeden duży płat, przez środek rozłożyć farsz, między farsz powbijać kawałki sera. Piersi z kurczaka zwinąć, tak aby farsz nie wystawał z żadnej ze stron, posypać przyprawą do kurczaka i ziołami prowanasalskimi. Całość owinąć białą nitką i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć masłem. Naczynie włożyć do piekarnika rozgrzanego do ok. 180st C i piec przez ok. 40 min od czasu do czasu polewając roztopionym tłuszczem.
Po upieczeniu wyciągnąć pieczeń z naczynia, usunąć nić i pokroić w talarki. Pozostałym roztopionym masłem można polać ziemniaczki lub ugotowane warzywa.
Życzę smacznego.
Po upieczeniu wyciągnąć pieczeń z naczynia, usunąć nić i pokroić w talarki. Pozostałym roztopionym masłem można polać ziemniaczki lub ugotowane warzywa.
Życzę smacznego.