SUPERPRZEPIS

Rolada z mielonym w cieście francuskim

  • 14
  • gosia56
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Rolada z mielonym w cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Danie to podałam na kolację więc podałam z gwiazdkami i księzycem powycinanym z warzyw i galarety

Składniki:

Rolada z mielonym w cieście francuskim

 

  • 25 dkg mięsa mielonego
  • 5 dkg ryżu ugotowanego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 1/2 pora
  • 1 jajko
  • sól,pieprz,imbir,czosnek granulowany do smaku
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka bułki tartej
  • dodatkowo do rolady
  • 2 ugotowane marchewki
  • ciasto francuskie gotowe
  • 1 kapusta pekinska
  • 2 buraki
  • 1 mandarynka
  • 1 szklanka rosołu
  • 2 łyzeczki zelatyny

Sposób przygotowania:

Rolada z mielonym w cieście francuskim
Wyrabiamy mięso mielone z ugotowanym ryżem dodajemy pokrojoną cebulę,por,startą marchewkę doprawiamy,wbijamy jajko i dodajemy kaszę mannę i bułkę tartą mieszamy. Ciasto francuskie lekko wywałkować rozłożyć masę mięsną posypać posiekaną natkę pietruszki ,na brzegu ułożyć kawałki marchewki wycięte dekoratorem w kształcie gwiazdki.Zwijamy ciasno roladę którą wkładamy do foremki najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia,górę rolady smarujemy wodą i posypujemy sezamem. Buraki myjemy ,przygotowujemy kawałek foli aluminiowej kładziemy buraka i sypiemy 1 łyzeczkę oregano zawijamy wkładamy do osobnej foremki,Foremki 2 jednoczesnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45-50 minut 175 st,na złoty kolor. Rosół razem z natką pietruszki i porem zagotowujemy dodajemy 2 łyżeczki zelatyny wymieszanej w małej ilośći wody,i dodać szczyptę zółtego barwnika. Wymieszany rosół wlewamy do płaskiego naczynia,do stężenia. Przygotować surówkę z kapusty pekinskiej,kukurydzy szczypiorku,papryki czerwonej doprawiamy skrapiamy sokiem z cytryny i olejem mieszamy. Upieczoną roladę lekko studzimy kroimy w grubsze plastry układamy na półmisku.Obok układamy surówkę z kapusty pekińskiej . Pólmisek ozdabiamy wycietymi gwiazdkami z marchewki i galareti buraka.. Upieczony burak obieramy kroimy w plastry a następnie wycinamy gwiazdki na kazdą dajemy cząstkę mandarynki. Polecam!!!
Rolada z mielonym w cieście francuskim
Wyrabiamy masę mięsno ryzową zdodatkami
Rolada z mielonym w cieście francuskim
Ugotowane marchewki tniemy na kawałki i wycinamy dekoratorem
Rolada z mielonym w cieście francuskim
Buraki i roladę piekłam jednoczesnie w dwóch foremkach.
Rolada z mielonym w cieście francuskim
Roladę podałam z powycinanymi gwiazdkami i księzycem.