SUPERPRZEPIS

Rolada z pesto, oliwkami i dwoma serami

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Rolada z pesto, oliwkami i dwoma serami Więcej zdjęć (5)

Mężowi posmakowały moje francuskie wariacje i poprosił o jeszcze. Przygotowałam więc roladę...

Składniki:

Rolada z pesto, oliwkami i dwoma serami

 

  • 10 dag rukoli
  • 7 dag płatków migdałowych
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 40 oliwek zielonych z pastą paprykową
  • 4 średnie pieczarki
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżeczka masła
  • 10 dag sera żółtego
  • 5 dag mozzarelli
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Rolada z pesto, oliwkami i dwoma serami
Pieczarki obieramy ze skórki. Kroimy na 4-5 kawałków, a następnie na cienkie plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy do czasu aż pieczarki zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy. Płatki migdałów prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Do rukoli wlewamy oliwę z oliwek, dokładnie rozdrabniamy blenderem. Wsypujemy płatki migdałów i znowu miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całą powierzchnię ciasta francuskiego smarujemy przygotowanym pesto. Posypujemy ostudzonymi pieczarkami. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach, mozzarellę w miarę drobno kroimy. Serami posypujemy ciasto. Oliwki kroimy na cienkie plasterki, rozrzucamy równomiernie na cieście. Zwijamy roladę, którą kroimy mniej więcej na 1 cm kawałki. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, po czym temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 15-20 minut.
Rolada z pesto, oliwkami i dwoma serami
Całą powierzchnię ciasta francuskiego smarujemy przygotowanym pesto.
Rolada z pesto, oliwkami i dwoma serami
Posypujemy podduszonymi i ostudzonymi pieczarkami.
Rolada z pesto, oliwkami i dwoma serami
Ser żółty ścieramy na grubych oczkach, mozzarellę w miarę drobno kroimy. Serami posypujemy ciasto. Oliwki kroimy na cienkie plasterki, rozrzucamy równomiernie na cieście.
Rolada z pesto, oliwkami i dwoma serami
Zwijamy roladę, którą kroimy mniej więcej na 1 cm kawałki.