Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Rolada z puree.

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pomysl na wykorzystanie puree zaczerpnelam z gazety ; zmienilam farsz .. i wyszla smaczna rolada.

Rolada z puree.

Składniki:

Rolada z puree.

 

  • Ciasto:
  • 1 i 1/2 torebki puree / 1 torebka na 500ml /
  • sol - 1 plaska lyzeczka
  • 1 lyzka posiekanej natki pietruszki
  • 100g maki kartoflanej / ok. 10 lyzek - nie czubatych /
  • 1 jajko
  • ok.1 i 3/4 szkl. wody

 

  • Nadzienie:
  • 400g wieprzowego miesa mielonego / nie wiecej /
  • 1 czubata lyzka tartej bulki
  • 1 czub. lyzka kaszy mannej
  • posiekana natka pietruszki ok.1.5 lyzki
  • pol duzej papryki
  • duza cebula
  • zabek czosnku
  • 1 jajko
  • 1/2 lyzeczki mielonego kminku
  • chilli
  • pieprz
  • sol
  • ok5-6 lyzek startego zoltego sera
  • olej do smazenia

 

  • Woreczek foliowy / u mnie woreczek do zamrazania o wymiarach 25/32 cm /
  • folia aluminiowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada z puree.
W miseczce wymieszac proszek puree z sola i lyzka pietruszki. Zagotowac wode i mieszajac zalac nia puree. Odczekac az masa przestygnie tak , zeby byla letnia. Dodac make kartoflana , jajko i recznie ugniesc ciasto . Jezeli bedzie sie kleic - dodac jeszcze troche maki. Ciasto przelozyc do woreczka foliowego , zapiac i wlozyc do lodowki. Cebule , czosnek i papryke drobno pokroic a nastepnie podsmazyc . Do miesa dodac kasze manna , tarta bulke , jajko, pietruszke , cebule z czosnkiem i papryka , kminek , wszystko recznie wymieszac i doprawic na ostro chilli, pieprzem i sola. Zagotowac w szerokim garnku osolona wode. Wyjac ciasto z lodowki polozyc i rozgniesc je w woreczku na plaski prostokat. Rozciac woreczek wzdluz rozkladajac na boki - w komentarzach zamieszcze zdjecia. Ciasto posypac polowa sera , wylozyc mase miesna i posypac ja pozostalym serem. Zlozyc rolade ujmujac po obu stronach rozlozone boki woreczka a nastepnie skleic ciasto zakrywajac caly farsz. Ciasto odkleja sie bez problemu od woreczka.Rolade ladnie wyrownac i przelozyc na folie aluminiowa . Przekroic rolade na pol i owinac folia. Taki pakunek wlozyc do gotujacej wody , zmniejszyc ogien i pozostawic w garnku ok 25 min. Cala rolada powinna byc zanuzona w wodzie. Po uplywie czasu zestawic garnek z ognia , wyjac rolade i zdjac folie. Podalam z sosem serowym i salatka . Plasterki rolady doskonale odsmazaja sie nastepnego dnia na patelni i takie chrupiace - smakuja jeszcze lepiej :)