Sposób przygotowania:
Rolada z puree.
W miseczce wymieszac proszek puree z sola i lyzka pietruszki. Zagotowac wode i mieszajac zalac nia puree. Odczekac az masa przestygnie tak , zeby byla letnia. Dodac make kartoflana , jajko i recznie ugniesc ciasto . Jezeli bedzie sie kleic - dodac jeszcze troche maki. Ciasto przelozyc do woreczka foliowego , zapiac i wlozyc do lodowki. Cebule , czosnek i papryke drobno pokroic a nastepnie podsmazyc . Do miesa dodac kasze manna , tarta bulke , jajko, pietruszke , cebule z czosnkiem i papryka , kminek , wszystko recznie wymieszac i doprawic na ostro chilli, pieprzem i sola. Zagotowac w szerokim garnku osolona wode. Wyjac ciasto z lodowki polozyc i rozgniesc je w woreczku na plaski prostokat. Rozciac woreczek wzdluz rozkladajac na boki - w komentarzach zamieszcze zdjecia. Ciasto posypac polowa sera , wylozyc mase miesna i posypac ja pozostalym serem. Zlozyc rolade ujmujac po obu stronach rozlozone boki woreczka a nastepnie skleic ciasto zakrywajac caly farsz. Ciasto odkleja sie bez problemu od woreczka.Rolade ladnie wyrownac i przelozyc na folie aluminiowa . Przekroic rolade na pol i owinac folia. Taki pakunek wlozyc do gotujacej wody , zmniejszyc ogien i pozostawic w garnku ok 25 min. Cala rolada powinna byc zanuzona w wodzie. Po uplywie czasu zestawic garnek z ognia , wyjac rolade i zdjac folie. Podalam z sosem serowym i salatka . Plasterki rolady doskonale odsmazaja sie nastepnego dnia na patelni i takie chrupiace - smakuja jeszcze lepiej :)
msewka
misia53
Babciagramolka
Jojo
Buniu , tez pomyslalam sobie ze z powodzeniem mozna uzyc ciasta kopytkowego / robie podobnie zawijane kluski z boczkiem / ale sam pomysl z puree w proszku mnie zaciekawil. Po pierwsze ciekawa bylam ciekawa smaku , a poza tym zaraz przyszlo mi do glowy , ze mam w szafce opakowanie puree - gdyz czasem , kiedy wyjezdzam do Polski zostawiam mezowi przerozne polprodukty " na przetrwanie " :))
olimpia200
dusia30
wedith1
luna
eli_555
iwi69