Sposób przygotowania:
Rolada z szynki z winogronami i rodzynkami
W szynce robimy ostrym nożem dwa głębokie nacięcia. Do jednego z nich wkładamy umyte winogrona, a do drugiego sparzone wrzątkiem i wymieszane z masłem i posiekanym czosnkiem rodzynki.
Potem nacieramy mięso z każdej strony solą, pieprzem i suszonym rozmarynem.
Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy winem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pieczemy pod przykryciem ok. 70 minut, od czasu do czasu podlewając tworzącym się sosem.
Jabłka myjemy, nie obieramy ze skórki. Dzielimy je na ósemki. Następnie dokładamy do mięsa i pieczemy jeszcze ok. 15 minut.
Potem nacieramy mięso z każdej strony solą, pieprzem i suszonym rozmarynem.
Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy winem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pieczemy pod przykryciem ok. 70 minut, od czasu do czasu podlewając tworzącym się sosem.
Jabłka myjemy, nie obieramy ze skórki. Dzielimy je na ósemki. Następnie dokładamy do mięsa i pieczemy jeszcze ok. 15 minut.