iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Rolada z udźca wołowego

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taką roladę robię zawsze na większe imprezy, każdy jest zachwycony smakiem i wyglądem. Jest miękka i pyszna.

Rolada z udźca wołowego

Składniki:

Rolada z udźca wołowego

 

  • 1 kg udźca wołowego,
  • 5 dag żółtego sera,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1/3 cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka majeranku,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 15 brązowych pieczarek,
  • 10 małych ziemniaków,
  • 2 łyżki posiekanego kopru.

Sposób przygotowania:

Rolada z udźca wołowego

ETAP 1:

Mięso rozcinamy tak, aby powstał nam duży plaser. Mieszamy ze sobą ocet jabłkowy, brązowy cukier, sos sojowy, pieprz cayenne, przeciśnięty czosnek majeranek.

Nacieramy dokładanie mięso i odstawiamy na kilka godzin.

Następnie cebulę siekamy i szklimy. Wykładamy na całości plastra niezbyt grubo, układamy też paski papryki oraz sera.

Lekko solimy po całości i zwijamy. Związujemy nicią. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przekrywamy pokrywą.

Pieczemy przez godzinę w temp. 160 stopni.

Następnie dokładamy obok pieczarki w całości oraz ziemniaki posolone i okryte koperkiem. Pieczemy do miękkości ziemniaków i podajemy.