Sposób przygotowania:
Rolada ze schabu ze szpinakiem i serem
Mięso rozciąć na kształt prostokąta, na roladę, przetrzeć szmatką nasączoną octem, następnie natrzeć lekko solą. Przygotować marynatę z podanych składników. Mięso polać marynatą w środku i zrolować. Ułożyć w naczyniu i polać resztą marynaty. Pozostawić w lodówce na kilka godzin, najlepiej na noc. Szpinak rozmrozić. Na patelni rozgrzać olej, włożyć szpinak, dusić do odparowania około 10 min. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, pieprz i sól do smaku. Mięso rozwinąć, rozłożyć równomiernie masę ze szpinaku. Na szpinak położyć plasterki mozarelli, zwinąć roladę podwijając lekko brzegi, tak aby ser nie wydostał się podczas pieczenia. Zasznurować a brzegi spiąć wykałaczkami. Piekarnik nagrzać do ok. 180 st. Rozgrzać patelnię i kilkoma łyżkami oleju i na mocnym ogniu obsmażyć mięso na rumiano ze wszyskich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać tłuszczem ze smażenia i wstawić do piekarnika. Po około 15 min podlać wywarem do okołó 1/3 wysokości rolady. Pieć około 1.2 min. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik a mięso pozostawić w brytwannie i sosie na min. 3 godz., nie będzie suche. Podawać pokrojone w plastry z dodatkiem np. sałatki greckiej i pieczonych ziemniaków.