kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Rolada ze schabu ze szpinakiem i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Soczysty schab nadziany czosnkowym szpinakiem i ciągnącą się mozarella...pychota.

Rolada ze schabu ze szpinakiem i serem

Składniki:

Rolada ze schabu ze szpinakiem i serem

 

  • 1.3 kg schabu środkowego, należy wybrac wysoki
  • sól
  • ocet

 

  • marynata:
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki octu
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz ziarnisty, ziele angielskie
  • 1 łyżka miodu

 

  • 1/2 paczki mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku pieprz, sól
  • 3 dag orzeszków pini
  • 1opakowanie 125g sera mozarella
  • 1 łyżka oleju

 

  • pół szklanki oleju
  • szklanka wywaru z kostki warzywnej

 

Sposób przygotowania:

Rolada ze schabu ze szpinakiem i serem
Mięso rozciąć na kształt prostokąta, na roladę, przetrzeć szmatką nasączoną octem, następnie natrzeć lekko solą. Przygotować marynatę z podanych składników. Mięso polać marynatą w środku i zrolować. Ułożyć w naczyniu i polać resztą marynaty. Pozostawić w lodówce na kilka godzin, najlepiej na noc. Szpinak rozmrozić. Na patelni rozgrzać olej, włożyć szpinak, dusić do odparowania około 10 min. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, pieprz i sól do smaku. Mięso rozwinąć, rozłożyć równomiernie masę ze szpinaku. Na szpinak położyć plasterki mozarelli, zwinąć roladę podwijając lekko brzegi, tak aby ser nie wydostał się podczas pieczenia. Zasznurować a brzegi spiąć wykałaczkami. Piekarnik nagrzać do ok. 180 st. Rozgrzać patelnię i kilkoma łyżkami oleju i na mocnym ogniu obsmażyć mięso na rumiano ze wszyskich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać tłuszczem ze smażenia i wstawić do piekarnika. Po około 15 min podlać wywarem do okołó 1/3 wysokości rolady. Pieć około 1.2 min. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik a mięso pozostawić w brytwannie i sosie na min. 3 godz., nie będzie suche. Podawać pokrojone w plastry z dodatkiem np. sałatki greckiej i pieczonych ziemniaków.