Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Rolada ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mniam,mniam po prostu pychotka!

Rolada ze szpinakiem

Składniki:

Rolada ze szpinakiem

 

  • Ciasto;
  • 3\4szkl.mąki,
  • 3 jajka,
  • 5dag.masła,
  • 50dag.mrożonego szpinaku,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól
  • Farsz;
  • 20dag.tłustego sera twarogowego,
  • 20dag.wędzonego łososia,
  • 1 jajko ugotowane na twardo,
  • szczypta pieprzu
  • Sos majonezowy;
  • 1 jajko,
  • 1szkl.oleju słonecznikowego,
  • 1łyżeczka octu winnego,
  • 1łyżeczka ostrej musztardy,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Rolada ze szpinakiem
Ciasto;szpinak rozmrozić,osączyć.Z białek ubić pianę,masło roztopić,ostudzić,dodać mąkę,żółtka,sól,szpinak,połączyć z pianą,wymieszać.Prostokątną blachę wyłożyć pergaminem,posmarować olejem,wyłożyć ciasto i piec około 20min.w 190"C.Upieczone ciasto wyłożyć na lekko wilgotną ściereczkę i pozostawić do ostygnięcia. Farsz;ser zmiksować z łososiem,jajkiem i pieprzem.Ciasto posmarować farszem,zwinąć w rulon i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Sos;olej i ocet wlać do wysokiego naczynia,dodać musztardę,jajko,szczyptę soli oraz pieprzu,ubić mikserem.Roladę pokroić w plastry i podawać z sosem majonezowym.