Sposób przygotowania:
Rolada ziemniaczano-grzybowa
ziemniaki obieramy i gotujemy dodając łyżkę soli. cebulę kroimy w drobną kostkę smażymy na złoto ,kroimy oczyszczone grzyby dodajemy do cebulki i całość dusimy ok 15−20 minut. ziemniaki odcedzamy,mniemy z margaryną,mlekiem,koprem oraz przyprawami. dodajemy grzyby z cebulką i całość dokładnie mniemy na puree. gorącą masę wykładamy na wafle,rozsmarowujemy i po minucie zwijamy rolady. odstawiamy do ostygnięcia. zimne rolady kroimy w plastry ok.1−1,5 cm i panierujemy w jajku i bułce.Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. RADY: 1.Roladę zwijamy póki masa ziemniaczano−grzybowa jest gorąca w przeciwnym razie nie uda nam się jej zwinąć. 2.Świetnie smakują podane do czerwonego barszczu. 3.Jeśli nie mamy świerzych grzybów można użyć mrożonych lub tak jak ja wykożystać pieczarki
Persik