luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Roladka indycza z żurawiną w sosie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczny obiad - rolada z indyka w sosie pomidorowym z żurawiną

Roladka indycza z żurawiną w sosie

Składniki:

Roladka indycza z żurawiną w sosie

 

  • 600 gr udźca indyczego
  • garść żurawiny suszonej
  • 1 szkl rosołu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy do potraw greckich
  • pieprz, sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki przyprawy w płynie winiary
  • 1 łyżeczka sosu chili z kolendrą i limonką
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • garść natki selera
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Roladka indycza z żurawiną w sosie
Mięso oczyścić naciąć tak by powstał prostokąt, Posypać solą pieprzem i przyprawą do potraw Greckich, oraz posypać garścią żurawiny. Zwinąć i całą roladkę zasznurować mocnym sznureczkiem. Rozgrzać łyżkę tłuszczu i obsmażyć całą roladkę ze wszystkich stron. W rondlu przygotować cebulę czosnek i zalać rosołem dodać przyprawę Winiary, zagotować i włożyć roladkę po czym posmarować ją sosem chili z kolendrą i limonką i posypać natką selera. Dusić do miękkości i do odparowania rosołu, Dodać lekko rozdrobnione pomidory razem z zalewą i dusić jeszcze ok 15 min. doprawić do smaku cukrem solą i pieprzem .. Roladkę wyjąć zdjąć sznureczek i pokroić na plastry, sos zmiksować blenderem i przelać do sosjerki. Podawać z frytkami i surówką z kiszonej kapusty, do której można dodać troszkę posiekanej suszonej żurawiny.

Tagi:

przyprawy sosy