SUPERPRZEPIS

Roladka kurza z kuskusem, imbirem i porem

  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Roladka kurza z kuskusem, imbirem i porem Więcej zdjęć (4)

Pyszna roladka drobiowa w stylu fusion, polecam:)

Składniki:

Roladka kurza z kuskusem, imbirem i porem

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 6 cm pora
  • 1,5 łyżki kaszy kuskus
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 15 g fety
  • 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do grilla
  • szczypta chili w płatkach
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 1,5 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Roladka kurza z kuskusem, imbirem i porem
Do miseczki wsypać kaszę i dodać do niej 1,5 łyżki wrzątku, przykryć i zostawić na 5 minut. Po tym czasie rozdrobnić ją widelcem. Dodać startą fetę, oraz starty na drobnych oczkach imbir ( wcześniej go obrać). Doprawić pieprzem i świeżo mielonymi płatkami chili. Wymieszać składniki. Mięso umyć, osuszyć. Odkroić polędwiczkę a mięso rozkroić i otworzyć jak książkę. Delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Natrzeć mieszanką bazylii, czosnku i przyprawy do grilla. Na płacie mięsa rozsmarować pastę z kuskusu i fety i na jednym z końców położyć umyty i suchy kawałek pora. Zwinąć w roladkę, zabezpieczyć wykałaczkami. Odłożyć na 30 minut do lodówki. Następnie rozgrzać olej. Roladkę panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na pół głębokim oleju na złoto z każdej strony, często obracając aby panierka się nie przypaliła. Przed podaniem odsączyć na ręczniku papierowym i wyjąć wykałaczki, Smacznego!
Roladka kurza z kuskusem, imbirem i porem
do przygotowanej kaszy dodać fetę oraz przyprawy
Roladka kurza z kuskusem, imbirem i porem
na płacie mięsa rozsmarować pastę z kaszy i fety
Roladka kurza z kuskusem, imbirem i porem
na jednym z końców mięsa ułożyć por i zawinać w roladkę