SUPERPRZEPIS

Roladki Eli gotowane na parze

  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Roladki Eli gotowane na parze Więcej zdjęć (4)

Pyszne i zdrowe roladki z kurczaka nadziewane szpinakiem,orzechami,serem feta i gotowane na parze.

Składniki:

Roladki Eli gotowane na parze

 

  • 5 pojedynczych piersi z kurczaka
  • marynata:
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka sosu chilli słodko-ostrego

 

 

  • nici kuchenne do rolad

 

Sposób przygotowania:

Roladki Eli gotowane na parze
Piersi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odkroić polędwiczki i wykorzystać do innej potrawy. Połączyć olej, sos sojowy, przyprawę do kurczaka, czosnek, paprykę i sos chilli. Marynatą posmarować płaty kurczaka i wstawić do lodówki na kilka godzin. Szpinak odmrozić, odparować i przyprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową. Orzechy dość grubo posiekać. Na wyjęte z lodówki piersi rozłożyć szpinak, posypać orzechami i położyć po dwa słupki fety. Ciasno zwinąć roladki i obwiązać nicią kuchenną. Ułożyć roladki w parowarze i gotować 40-50 minut, w zależności od wielkości roladek. Przed podaniem odwinąć roladki z nici. Smacznego!Ja podałam roladki z ziemniakami i brokułem też gotowanymi na parze.
Roladki Eli gotowane na parze
Umyte i osuszne piersi rozbić tłuczkiem, posmarować marynatą i włożyć na kilka godzin do lodówki.
Roladki Eli gotowane na parze
Na wyjęte z lodówki piersi rozłożyć rozmrożony,odparowany i doprawiony do smaku szpinak.
Roladki Eli gotowane na parze
Piersi ze szpinakiem posypać posiekanymi orzechami włoskimi i położyć na nie po dwa słupki fety.