Sposób przygotowania:
Roladki faszerowane ziemniakami +
Filety z piersi przekroić kurczaka na 2 ( maja powstać z każdego 2 płaskie płaty)-przygotować jak na sznycle ( tzn. rozklepać tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą ). Posolić i posypać pieprzem . Odsączyć kostki Fety z zalewy. Paprykę wypestkować i pokroić pól w cienkie paseczki , a pół w kostkę. Usiekać natkę pietruszki. Ziemniaki obrać , umyć i utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Płaty mięsa posolić i posypać pieprzem. Wymieszać utarty ziemniak z fetą, pokrojoną w kostkę papryką , garścią natki pietruszki . Posolić i popieprzyć farsz. Nałożyć farsz na mięso . Zwinąć w roladki. Zawiązać nicią do mięs .Oprószyć mieloną papryką i mąką. Obsmażyć na rumiano na gorącym oleju. Przełożyć do rondla .Podlać 1/2 szklanki wody i dusić na bardzo małym gazie 20 minut. Na tłuszcz od smażenia roladek wrzucić pokrojoną w paski paprykę, pomidory i czosnek . Podlać szklanka wody. Dusić 10 minut. Dolać do roladek . Dusić 30 minut na małym gazie . Wyjąć - usunąć nici. Dodać do sosu masło i doprawić do smaku . Podawać polane sosem . Ja podałam do nich fasolkę szparagową z wody.
zewa