Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Roladki paprykowe ze schabu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zamiast dominacji smaku grzybowego- paprykowy .

Roladki paprykowe ze schabu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki paprykowe ze schabu

 

  • 3 grube kotlety z szerokiego schabu
  • 3 paski marynowanej papryki
  • 3 paski skórki z razowca
  • 3 kawałki suszonych grzybów
  • 3 płaskie łyżeczki ketchupu
  • paski wędzonego boczku ( grubości ok 1 cm , a długości takiej jak szerokość kotleta po rozklepaniu )
  • 1 duża świeża papryka ( lub odpowiednio pokrojona w paski mrożona )
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona słodka
  • 3 cebule
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • maggi w płynie
  • 2 szklanki wody
  • mąka

 

Sposób przygotowania:

Roladki paprykowe ze schabu
Kotlety schabowe ułożyć na folii spożywczej i przykryć drugim kawałkiem a potem tłuczkiem do mięsa lekko rozbić na szerokie płaty. Każdy kolet polać odrobiną oleju i odłożyć na 15 minut. Kotlety posypać pieprzem , papryka . Posmarować ketchupem . Na każdy położyć kawałek boczku, pasek papryki konserwowej , pasek cebuli, kawałek skórki od chleba , grzybek suszony .Zwinąć tak by farsz nie wypadał. Obwiązać rolady nicią do mięs .
Posypać z wierzchu papryka mieloną .Skropić maggi w płynie .
Rozgrzać na patelni olej . Rolady smażyć ze wszystkich stron na rumiano , pod koniec dodając masło .
Cebule pokroić drobno w kostkę , a papryki w paski .Na dno garnka z grubym dnem wsypać najpierw cebulę z papryką , a na nie przełożyć z patelni rolady razem z tłuszczem na którym się smażyły . Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować .Przelać do garnka z mięsem .Wlać resztę wody .Wrzucić kostkę bulionu wołowego .
Dusić na małym gazie 1 godzinę pod przykryciem ( lub trochę dłużej tak by sos się zgotował i był gęsty ).
Wyjąć rolady i usunąć nici .
Doprawić sos do smaku ( maggi , papryka mielona , pieprz ) i zagęścić mąką jeśli trzeba .
Roladki paprykowe ze schabu
Proponuję jak zwykle zgromadzenie wszystkich składników
Roladki paprykowe ze schabu
Na plastry schabu nakładamy farsz - smarując je wcześniej ketchupem
Roladki paprykowe ze schabu
Zwinięte i związane nicią roladki oprószyć papryką i skropić maggi
Roladki paprykowe ze schabu
Pokroic paprykę i cebulę i ułożyć w nich roladki - zalać wodą dodac przyprawy i dusić